Bagaimanakah Hubung Kait antara Abdullah bin Omar r.a. dengan Masjid al-Aqsa?

by admin
1981 views

Seperti juga sahabat Rasulullah SAW yang lain, Abdullah bin Omar r.a., seorang sahabat yang sudah berumur, mempunyai hubungan yang unik dengan Masjid al-Aqsa, dan menunjukkan pemahamannya tentang pentingnya Masjid al-Aqsa.

Abdullah bin Omar r.a. mempunyai kaitan yang sangat kuat dan unik dengan Masjid al-Aqsa.

Beliau selalu datang dari Hijaz ke Kota Al-Quds untuk menunaikan solat di Masjid al-Aqsa, dan kemudiannya kembali ke Hijaz semula. Beliau enggan  meminum air kerana mengharapkan ganjaran dari doa Nabi Sulaiman (a.s) seperti dalam hadis berikut:

“Ketika Sulaiman bin Dawud selesai membina Baitulmaqdis, baginda memohon kepada Allah akan tiga perkara: agar diberi taufiq dalam memutuskan hukum yang menepati hukumNya, sebuah kerajaan yang tidak patut diberikan kepada orang lain sesudahnya, dan agar tidak ada seorangpun yang hanya berkeinginan untuk solat disitu kecuali dihapuskan segala dosanya seperti hari kelahirannya”. “Rasulullah SAW bersabda:” Dua doa pertama telah dimakbulkan, dan saya berharap yang ketiga juga dimakbulkan “1

“Para sahabat, seterusnya para pengikutnya kerap menziarahi Masjid al-Aqsa hanya untuk melawat dan berdoa tanpa niat yang lain “.

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Ummu Salamah, isteri Nabi SAW berkata, “Saya mendengar Rasulullah SAW  bersabda,” Jika ada yang mengerjakan ihram untuk haji atau umrah dari Masjid al-Aqsa ke Masjid al-Haram, maka dosa-dosa terdahulu dan kemudiannya akan diampunkan. “2 Oleh itu, ramai para sahabat mengikuti cara yang sama seperti Ibn Omar r.a., yang memakai ihram untuk haji dari Masjid al-Aqsa ke Masjid al-Haram.

Related Articles