Tentang Kami

Aqsapedia adalah Ensiklopedia dalam talian berbilang bahasa yang berasaskan ilmu pengetahuan. Ia adalah salah satu projek Al-Quds Malaysia (QFM). Aqsapedia terdiri daripada dua bahagian, yang pertama “Aqsa” merujuk kepada Masjid Al-Aqsa di Al-Quds, sementara yang kedua “Pedia” merujuk kepada Ensiklopedia. Aqsapedia is composed of two parts, the first “Aqsa” refers to Masjid Al-Aqsa in Al-Quds, while the latter “Pedia” refers to Encyclopedia.

 

Aqsapedia membawa anda meneroka Masjid Al-Aqsa yang diberkati dengan menyampaikan semua maklumat dan fakta yang berkaitan, dengan cara yang saintifik. Ia disunting dan dikemas kini oleh sekumpulan penyelidik dan pakar, diketuai oleh Dr. Sharif Amin Abu Shammala,seorang pakar dalam kajian Al-Quds, dan Ketua Pegawai Eksekutif QFM.

Tujuan Aqsapedia

  • Memberi maklumat yang tepat dan bertulis berkaitan dengan Masjid Al-Aqsa dalam beberapa bahasa.
  • Untuk menyebarkan dan mempromosikan naratif yang betul mengenai Masjid Al-Aqsa dalam menghadapi naratif Zionis, yang menguasai media arus perdana dan meluas dalam ruang digital.
  • Menjadi rujukan kepada para pakar, penyelidik dan orang ramai mengenai segala perkara yang berkaitan dengan Masjid Al-Aqsa, pada masa yang sama, menjadi platform di mana mereka boleh berkhidmat kepada Al-Aqsa.
  • Untuk mengingatkan umat Islam tentang status Masjid Al Aqsa dan komitmen mereka terhadap pembebasannya.