Percubaan untuk Membakar and Meletupkan Masjid Al-Aqsa

by admin
3635 views

Oleh: Dr. Sharif Abu Shammalah
CEO of al-Quds Foundation Malaysia

Pasukan pendudukan Zionis telah berusaha untuk meruntuhkan Masjid al-Aqsa sejak sebelum permulaan penjajahan mereka terhadap Palestin. Dengan menduduki bahagian timur al-Quds, di mana terletaknya Kota Lama itu, Masjid al-Aqsa menjadi sasaran langsung kepada Zionis, melalui beberapa serangan yang berulang-kali, bertujuan untuk menghancurkan Masjid tersebut untuk membina “Kuil” Yahudi Pada runtuhannya.

Ini adalah idea yang berasal dari teologi Yahudi mengenai hari kiamat dan sangat berakar-umbi di dalam fikiran mereka, ia dapat dilihat dalam ucapan dan tingkah laku mereka, malah pandangan ini dipegang oleh ahli-ahli dari semua peringkat masyarakat.

Salah satu serangan yang paling serius di al-Aqsa ialah penggalian yang berterusan di bawahnya. Terdapat juga serangan berulang dan ‘serbuan’ ke atas Masjid tersebut.  Ianya kerap kali berlaku dan merupakan sebahagian daripada satu dasar yang sistematik.

Sebagai tambahan kepada serangan harian oleh peneroka zionis yang disertai dan dilindungi oleh pasukan keselamatan pendudukan, terdapat usaha berterusan untuk membakar, mengebom dan merosakkan Masjid. Mungkin, di antara percubaan yang paling serius ialah “serangan membakar Masjid al-Aqsa pada 21 Ogos 1969.” Walau bagaimanapun, ia bukanlah percubaan zionis yang pertama atau yang terakhir untuk merosakkan dan memusnahkan masjid berkenaan dengan alat letupan di dalam Masjid atau mengarah ke Masjid berkenaan. Di bawah ini disenaraikan  percubaan-percubaan yang dirancang untuk merosakkan dan memusnahkan masjid berkenaan sehingga kini:

6 Jun 1967:

Tentera Zionis mengebom kota al-Quds dan Masjid al-Aqsa dengan peluru mortar, yang menyebabkan kerosakan pada kubah masjid al-Aqsa dan banyak bangunan lain; Lebih daripada 20 lokasi di Masjid al-Aqsa telah rosak.

Di samping itu, serangan itu menghancurkan salah satu menara al-Aqsa; menara al-Asbat.

11 Jun 1967:

Zionis kemudiannya menduduki masjid tersebut. Beberapa hari selepas pendudukan Masjid al-Aqsa, pasukan Zionis memusnahkan seluruh kawasan kejiranan Magharebah, bersebelahan dengan al-Aqsa dari sebelah Barat, termasuk rumah-rumah, sekolah-sekolah dan masjid-masjid lain yang terletak di sana.

Itulah bermulanya tindakan untuk merampas sepenuhnya Tembok Barat Masjid al-Aqsa, “Tembok al-Buraq,” untuk mewujudkan sebuah halaman untuk beribadat  bagi orang Yahudi. Ianya akan ditempatkan di atas runtuhan rumah-rumah Palestin yang musnah di al-Quds .

Dengan tindakan ketenteraan yang ganas, Zionis telah berjaya mengambil alih sebahagian besar Masjid al-Aqsa.

Pada tahun 1968:

Inisiatif Zionis dilancarkan untuk menaikkan $ 100 juta dari Amerika Syarikat untuk membina apa yang dipanggil ” Kuil Solomon” di sebelah Kubah Batu.

Tahun berikutnya menyaksikan provokasi besar orang Arab dan umat Islam apabila rabbi besar menyeru orang Yahudi untuk melawat Tembok al-Buraq; untuk melakukan ritual apa yang mereka panggil peringatan pemusnahan Kuil Suci, yang berlaku pada 9 Ogos setiap tahun. Upacara-upacara ini menetapkan rangka kerja untuk serangan-serangan selanjutnya yang dilakukan secara teratur di Masjid Al-Aqsa.

Khamis, 21 Ogos 1969:

Seorang Zionis Australia yang bernama Denis Michael Rohan membakar sebahagian Masjid Al-Aqsa, iaitu al-Qibli Musalla.

Kawasan masjid yang dibakar itu melebihi 1,500 meter persegi. Kebakaran berlaku pada mimbar Salah al-Din, yang dibina atas arahan Nur al-Din Zangi dan dibawa ke al-Aqsa oleh Salah al-Din selepas dia membebaskan Masjid tersebut. Kebakaran itu juga telah merebak ke dinding Masjid dan perabotnya, dan ia seterusnya merebak ke musalla Omar, Mihrab Zachariah, Maqam al-Arbaeen, dan tiga koridor Masjid dengan lajur dan lengkungan mereka, selain merosakkan beberapa tiang yang menyokong kubah Qibli musalla.

Hasil daripada serangan ini sebahagian daripada bumbung Masjid telah runtuh, dan sebahagian besar hiasan, marmar, tingkap kaca dan permaidani telah rosak dan hancur. Siasatan ke atas peristiwa-peristiwa ini mendedahkan terdapat kelibatan perkhidmatan kecemasan pendudukan dalam kejadian kemusnahan tersebut. Terdapat arahan dari pihak berkuasa zionis untuk memotong bekalan air dari kawasan Al-Aqsa  dan kawasan sekitarnya. Secara seriusnya ia telah menghalang usaha memadam kebakaran. Kenderaan penyelamat dan pemadam kebakaran juga sengaja dilewatkan dan dihalang dari datang ke tempat kejadian.

Ini memberi motivasi dan menggerakkan penduduk bandar untuk cuba memadamkan kebakaran dengan pakaian, baldi dan peralatan lain yang ketinggalan zaman.

Kebakaran itu menimbulkan kutukan antarabangsa.

Majlis Keselamatan PBB bertemu dan mengeluarkan resolusi 271 tahun 1969 mengutuk Israel dan menyeru penghapusan semua langkah yang akan mengubah status al-Quds.

Majlis Keselamatan juga khuatir berkenaan kerosakan besar yang disebabkan oleh pembakaran Masjid Al-Aqsa pada 21 Ogos 1969. Resolusi berkenaan menekankaan perihal berlakunya kehilangan yang signifikan ke atas pencapaian kebudayaan manusia.

Terdapat kemarahan yang meluas di kalangan orang Arab dan Muslim.

Para pemimpin negara-negara ini bertemu di Rabat, Maghribi pada 25 September 1969 dan memutuskan untuk membentuk Pertubuhan Persidangan Islam (kemudian dikenal sebagai OIC).

Orang yang melakukan jenayah tersebut dibebaskan selepas perbicaraan olok-olok.

Pihak berkuasa pendudukan mengeluarkan perintah bahawa lelaki tersebut tidak bertanggung-jawab ke atas jenayahnya kerana dia mengalami tekanan mental.

2 Mac 1982:

Para pengawal Masjid al-Aqsa menemui bahan letupan yang beratnya lebih dari 3 kg di salah satu koridor Masjid itu.

8 April 1982:

Pengawal Masjid al-Aqsa menemui bungkusan yang mencurigakan yang mengandungi bom masa di halaman al-Aqsa.

11 April 1982:

Seorang askar Zionis, bernama “Harry Goldman,” menyerbu Masjid al-Aqsa, diikuti oleh sekumpulan tentera dan menembak mereka yang sedang beribadat dan para pengawal. Mereka kemudiannya memecah masuk ke Kubah Batu dan menembak mereka yang sedang beribadat.

Apabila Muhammad Saleh Al Yamani, salah seorang pengawal Masjid yang tidak bersenjata cuba menghalang mereka, ketua pasukan penyerang tersebut menembaknya hingga mati di dalam Kubah Batu dan terus melepaskan tembakan di dalam masjid itu. Pintu bangunan berkenaan, perhiasan-perhiasan dan kubahnya rosak teruk akibat serangan tersebut. Serangan itu mengakibatkan dua orang syahid dan lebih daripada 60 orang cedera.

6 Mei 1982:

Sekumpulan Zionist bersenjata telah melancarkan peluru hidup ke Kubah Batu.

25 Julai 1982

Yoel Lerner, seorang aktivis Kach, ditangkap selepas merancang untuk meletupkan Kubah Batu.

20 Januari 1983

Pembentukan gerakan ekstremis di Israel dan Amerika Syarikat yang tugasnya membina semula Gunung Kuil di lokasi Masjid al-Aqsa.

8 Julai 1983:

Sekumpulan tentera Zionis menembak mereka yang sedang beribadat di al-Aqsa dan di Kubah Batu.

26 Januari 1984:

Dua orang Yahudi memasuki Al-Aqsa dengan sejumlah besar bahan letupan dan bom tangan bertujuan untuk meletupkan Kubah Batu.

20 Januari 1988:

Sekumpulan orang Yahudi membaling botol Molotov ke Masjid al-Aqsa selepas tengah malam.

13 Mei 1998:

Sekumpulan orang Yahudi membakar Pintu Bani Ghanim, salah satu pintu al-Aqsa,  mengakibatkan kebakaran yang memusnahkan sebahagian besar daripadanya. Kedengaran satu letupan pada masa yang sama.

2 November 1998:

Para jemaah dan penjaga Masjid al-Aqsa menemui objek yang mencurigakan berhampiran al-Masjid al-Marwani di Masjid al-Aqsa. Kemudian pakar letupan datang ke tapak tersebut dan meletupkan objek itu.

7 April 2005:

Sekumpulan pemuda radikal Yahudi, penyokong kumpulan ekstremis agama Yahudi yang dipanggil “Pots’i Han’al” (penduduk lembah yang cedera), merancang untuk melancarkan roket “LAW” ke atas al-Aqsa, sementara salah seorang dari mereka merancang untuk memusnahkan peluru letupan yang meluncur di atas Masjid.

Menurut risikan dan kenyataan polis, siasatan mendedahkan bahawa mereka telah mengadakan lawatan ke al-Quds dan telah memilih sekolah agama “Shuvu Banim,” yang lokasinya menghadap ke masjid al-Aqsa, dari sebelah kawasan Islam, sebagai pangkalan untuk melancarkan roket “LAW”, tetapi mereka telah gagal untuk memperolehi roket tersebut.

20 Disember 2010:

Penangkapan seorang peneroka yang cuba memecah masuk ke Al-Aqsa dengan membawa bahan letupan untuk meletakkannya di Qibli Musalla.

Pada tahun 2014:

Agensi risikan Israel (Shin Bet) membongkar rencana meletupkan Kubah Batu hanya sebentar sebelum ia  dilakukan oleh seorang pendatang Amerika yang bernama Adam Livix (30 tahun); seorang mubaligh Kristian yang telah berkahwin dengan seorang Yahudi Israel.

Seorang askar Zionis yang berkhidmat di pangkalan tentera Israel telah membekalkan Livix dengan senjata tempur dan bahan letupan dari pangkalan tentera tersebut.

 Livix menyediakan dua rancangan untuk melaksanakan serangan itu, yang pertama dengan peluru berpandu, dan yang kedua dengan  dron peledak yang kecil.

Livix dibimbing oleh pelampau Zionis dan beberapa organisasi Kristian.

Related Articles