Tanggungjawab Muslim Terhadap Masjid Al-Aqsa

by admin
7245 views

Kewajipan terhadap sebarang perjuangan dipertingkatkan oleh kesuciannya dan statusnya yang unggul. Oleh kerana perjuangan Masjid al-Aqsa dikaitkan dengan kepercayaan umat Islam, ia mencapai kedudukan tertinggi dan paling mulia. Masjid Al-Aqsa, selain menjadi rumah Allah yang Maha Kuasa, ianya adalah kiblat pertama umat Islam, juga merupakan masjid kedua yang diletakkan di muka bumi untuk manusia dan ia adalah masjid ketiga tertinggi dari segi pahala doa, yang disebut dalam al-Quran. Di samping itu, ia adalah tempat barakah yang memancarkan keberkatan ke atas tanah, tempat dan rumah sekitarnya. Oleh itu, Masjid al-Aqsa dikaitkan dengan semua yang suci kepada umat Islam, kiblat, Al-Quran, doa dan keberkatan.

Tanpa memperbesarkannya, umat Islam harus memfokuskan usaha mereka terhadap isu yang sangat penting ini. Sifat tugas masing-masing adalah berbeza mengikut kebolehan dan keupayaan mereka.

Penguasa atau pemimpin Islam bertanggungjawab untuk tugas-tugas tertentu yang berbeza dari tugas-tugas komuniti umum Muslim dan juga berbeza dari ahli-ahli intelektual, media dan orang kreatif, yang kita telah rujuk secara ringkas dalam artikel ini.

 1. Kewajiban pemerintah, dan pihak berwajib Islam terhadap Masjid al-Aqsa:

Kewajipan kerajaan Arab dan kerajaan negara-negara Islam terhadap Masjid al-Aqsa adalah berbeza:

 1. Menyokong penentangan rakyat Palestin dalam pelbagai bentuk: Hak orang yang ditawan untuk mempertahankan tanah mereka adalah salah satu hak yang dijamin oleh semua agama, undang-undang dan organisasi antarabangsa. Oleh itu, kerajaan di negara-negara Islam wajib membantu rakyat Palestin dalam mempertahankan hak mereka yang semakin menghilang. Sokongan ini tidak terhad kepada satu bentuk, tetapi ia juga termasuk bantuan senjata, wang dan kedudukan politik, terutamanya kerana kuasa-kuasa kejahatan di dunia, yang dipimpin oleh Amerika Syarikat bersungguh-sungguh menyokong pendudukan Zionis. Selain itu mereka juga perlu menyediakan wang untuk menyokong kekuatan orang Palestin di Baitulmaqdis dan semua tempat mereka, sama ada di Palestin atau di diaspora, terutama kerana mereka tertakluk kepada bentuk-bentuk pemerasan yang dahsyat dari Zionis dalam proses yang berterusan bagi mengyahudikan Palestin dan Masjid al-Aqsa. Selain itu, mereka perlu bekerjasama untuk menyokong penggunaan resolusi PBB yang menyokong rakyat Palestin untuk mencapai hak kebebasan mereka, pengembalian tanah, pembebasan tahanan dan kembalinya pelarian.
 2. Menolak normalisasi dengan musuh Zionis: Kerajaan Islam harus berusaha untuk menghentikan semua bentuk normalisasi dengan musuh Zionis. Di samping itu, sistem undang-undang mereka mesti termasuk teks jelas yang menyalahkan tindakan normalisasi dan mempertimbangkan siapa yang melakukannya sebagai penjenayah mengikut undang-undang. Daripada membuka pejabat kedutaan dan pejabat diplomatik untuk musuh Zionis dan membuat perjanjian ekonomi dan kebudayaan dengannya, pemerintah negara-negara Islam harus melancarkan kempen boikot yang tidak terhad hanya kepada kegiatan ekonomi, tetapi termasuk semua bentuk politik, kebudayaan dan olahraga sehingga musuh Zionis menjadi terpinggir.

iii. Memasukkan perjuangan Palestin dalam kurikulum: rejim dan pemerintah Islam juga harus memasukkan kursus, penerbitan, dan kegiatan dengan dimensi pendidikan yang menekankan Islamisasi perjuangan Palestin. Lebih-lebih lagi, mereka memerlukan kerjasama kolektif untuk membebaskan Palestin, dan mengembalikan hak kepada rakyat mereka.

 1. Kewajiban orang ramai dan masyarakat Islam terhadap perjuangan Palestin:

Kehendak rakyat akan terus menjadi jiwa negara dan kehendak penguasa dan ahli politik, dan sejauh mana mereka menyuarakan hasrat mereka dan memelihara perjuangan mereka, kerajaan mereka akan memberi respons kepada mereka. Oleh itu, kewajipan rakyat jelata dan orang awam sangat besar. Yang paling penting tugas ini:

 1. Memahami realiti konflik dan mengetahui sifat kes berkenaan: Memahami sifat konflik antara rakyat Palestin dan Yahudi adalah tugas paling penting yang berkaitan dengan rakyat. Konflik itu antara pemegang hak (Palestin) dan pengagresi (Zionis), antara pembela tanah dan kesuciannya dan penceroboh. Konflik ini tidak berkaitan dengan sekta, bangsa atau jantina. Mereka mesti tahu sifat perjuangan Palestin, dan rakyat Palestin tidak menjual tanah mereka, dan tidak meninggalkan mana-mana bahagian tempat suci mereka atas keinginan mereka sendiri. Tetapi konspirasi antarabangsa adalah kesan pendudukan di kawasan-kawasan yang paling suci di bumi selepas pengalihan penduduknya. Walau bagaimanapun, hakikatnya ialah masyarakat antarabangsa telah berkonspirasi menentang Palestin, yang membawa kepada pendudukan satu bahagian paling suci di bumi selepas perpindahan penduduknya.
 2. Boikot ekonomi: Rakyat Islam mengukuhkan kesedaran untuk menolak apa-apa cubaan yang boleh menyumbang untuk menyokong pendudukan Zionis, termasuk memboikot ekonomi semua produk Zionis dan apa sahaja yang dihasilkan oleh penyokong dasar Zionis.

iii. Menarik perhatian keutamaan forum Antarabangsa kepada perjuangan Palestin: orang ramai mesti menekankan kehadiran perjuangan Palestin dalam semua forum sosial dan budaya mereka. Mereka mesti mengambil bahagian dalam semua aktiviti dan acara sokongan. Lebih-lebih lagi, mereka harus memberi penekanan kepada perjuangan Islamiah, dan menunjukkan perpaduan dengan rakyat Palestin bahawa mereka tidak bersendirian dalam peperangan ini.

 1. Mendidik generasi untuk mencintai Palestin dan berusaha menyampaikan perjuangannya: Dalam pertempuran kesedaran yang mensasarkan umat Islam, orang ramai mestilah menanamkan kebenaran perjuangan Palestin dalam generasi mereka. Mereka mesti mengajarkan bahawa Palestin adalah tanah wakaf Islam bagi semua umat Islam, dan tugas untuk membebaskannya adalah tugas seluruh umat.
 2. Menyediakan sokongan moral dan material: Umat Islam mestilah berada di belakang rakyat Palestin dalam pertempuran mereka dan berpegang teguh untuk pembebasan dan memberikan mereka sokongan material dan moral untuk mengekalkan kebebasan pilihan mereka untuk menentang. Ianya menghendaki umat Islam untuk memberikan segala bentuk sokongan, terutamanya material, bagi memastikan keputusan Palestin itu tidak dikenakan pemerasan dari mana-mana pihak.
 1. Kewajipan profesional media dan intelektual Muslim terhadap perjuangan Palestin:

Media adalah salah satu senjata yang paling penting dan berkesan dalam zaman moden. Oleh itu, barang siapa yang boleh menggunakannya untuk menyokongnya, dengan mudah boleh memenangi pertempuran utama. Oleh itu, para profesional media dan intelektual Muslim mempunyai satu set tugas, termasuk:

 1. Menyebarkan semangat maruah dan penghormatan kepada bangsa: Umat Islam telah melepasi keadaan yang sangat sukar di beberapa peringkat dan di negara-negara yang berbeza yang menyebarkan sentimen kegagalan dan menyerah kalah. Oleh itu, para profesional media dan intelektual Islam mesti menekankan semangat maruah dan kehormatan dalam negara. Mereka mesti menekankan fakta bahawa kegelapan akan didedahkan pada hari kemakmuran, dan kesukaran akan diikuti dengan kemenangan kerana masa depan adalah untuk umat Islam dan agamanya yang agung.
 2. Memberi tekanan kepada pembuat keputusan: Seperti yang telah kami sebutkan, media adalah senjata yang kuat dan berpengaruh, dan ia boleh menjejaskan pembuat keputusan, pemerintah dan ahli politik. Oleh itu, keputusan politik mereka boleh selaras dengan suasana popular yang menyokong perjuangan Palestin.

iii. Mendedahkan kejahatan Zionis dan persekutuan yang tidak adil: Zionis telah melakukan bentuk-bentuk kejahatan terburuk terhadap kemanusiaan dan masih terus berlanjutan sampai sekarang. Oleh itu, media harus menyerlahkan amalan jenayah mesin perang Zionis ini dan menunjukkan kepada umum betapa besarnya kejahatan yang dilakukan terhadap rakyat Palestin yang tidak bersenjata. Ianya akan mendedahkan propaganda Zionis dan bertindak balas kepada mereka, serta mendedahkan sekutu yang tidak adil di belakang tabir yang bertujuan untuk membubarkan perjuangan Palestin dan menghapuskannya.

 1. Memperbaiki terminologi dan konsep: Media mempunyai peranan penting dalam memperbetulkan terminologi, kerana proses memanipulasi idea-idea kebudayaan telah mencapai tahap yang berbahaya khususnya apabila media bercakap tentang negara ‘Israel’ bersebelahan negara Palestin, dan Timur Jerusalem bersebelahan dengan Barat Jerusalem dan proses perdamaian yang sebenarnya merupakan metafora bagi proses melepaskan sebahagian besar Palestin yang bersejarah. Banyak konsep lain yang mesti diperbetulkan seperti “Kewujudan bersama dan Perdamaian” dan “Penyelarasan Keselamatan”, dan sebagainya. Inilah beberapa tugas umat Islam terhadap perjuangan Palestin, yang hanya merupakan puncak aisberg. Kami memohon kepada Allah Yang Maha Berkuasa  untuk membimbing kita dan umat Islam untuk mencapai dan melaksanakan tugas-tugas ini serta mematuhinya.

Related Articles